Pages Navigation Menu

Brouwerseiland: voorheen genaamd de Duurzame Jachthaven van de Toekomst.

Brouwerseiland: voorheen genaamd de Duurzame Jachthaven van de Toekomst.

Alert! zal in deze bijdrage u  overtuigen dat de Jachthaven van de Toekomst  slecht is voor onze gemeente, de burgers en haar ondernemers. En bovendien slecht voor veel mensen die op toeristische wijze gebruik maken van dat stuk van de Brouwersdam.

 

 

Vroeger werd dit plan voor een recreatiepark in de Middelplaathaven aan de Brouwersdam, de Duurzame Jachthaven van de Toekomst  genoemd. Maar de oorspronkelijke visioenen van een jachthaven met een toekomstbestendige duurzame wasinstallatie, met duurzame drijvende woningen, met veel ligplaatsen, met een reparatiewerf en loodsen en stalling, bleken luchtkastelen. Deze toekomstvisie is nog voor het is gerealiseerd al weer verleden tijd. Het is de waardeloze jachthaven van het verleden geworden. Want al deze uitgangspunten zijn verlaten. Passé. Geen botenwasserette, geen opslag, geen reparatie geen stalling geen drijvende woningen. En de commerciële ligplaatsen komen er naar behoefte, terwijl er al een groot overschot is aan ligplaatsen aan de Grevelingen. Dus: streep door de jachthaven.  En alsof er niets gebeurd is worden de plannen met veel misleidende sfeerbeelden gepresenteerd  alsof het idee nog steeds intact is . Als je nu samenvat wat er over is gebleven dan is dat een gewoon recreatiepark met een aanlegsteiger voor de deur; zeg maar gelijk aan het Goese Meer. Ook daar liggen de huizen aan het water en heeft men een steiger voor de deur. Ongetwijfeld is het er plezierig wonen maar het heeft  niets  meer met een jachthaven, vernieuwing, duurzaam of innovatie te maken. En de projectontwikkelaars hebben dat nu ook onderkent, de benaming duurzame Jachthaven van de toekomst is geworden: Brouwers eiland.  Een klein detail maar geeft wel de move weer van deze projectontwikkelaars. Goodby jachthaven, welkom Brouwerseiland. Welkom ordinair bouwproject van recreatiehuisjes met een privé steigertje voor de deur.

Herinnert u zich de droom van Innovation Island nog?. Lekker gemaakt met geweldige investeringen met een economische impuls die zijn weerga niet kende, innovaties, met kwaliteitsimpulsen, met aantrekking van heel  kapitaalkrachtige bevolkingsgroepen van elders, kunstenaarsresidenties, galeries,  aleliers, bedrijvigheid, musea, en ook hier sfeerbeelden waar je nu nog warm van wordt. Superlatieven over deze wooneconomie schieten ons  te kort. Maar een wooneconomie bestaat niet en alert! heeft de gemeenteraad destijds gewaarschuwd niet die intentieovereenkomst te tekenen. Dat deden ze toch, en nu zitten we nog steeds vast aan de gebiedsclaim van Prowonec. Vraag maar aan de bewoners van Brouwershaven wat ze daarvan vinden. Je laten misleiden door dollartekens voor je ogen en bedrieglijke plaatjes, is een hele slechte raadgever gebleken. Nu herhaalt de geschiedenis zich.

En waarom is dit plan dan slecht?. Laten we u de visie van alert! delen.

Iedereen die een van de honderd hotelkamers op Brouwerseiland boekt, overnacht niet in een hotelkamer in Renesse, Iedereen die dineert in het restaurant met 450 stoelen op het Brouwerseiland, gaat daarna niet nog een maaltijd nuttigen in Zierikzee, iedereen die in een van de 10 havenwinkeltjes boodschappen doet gaat niet naar Scharendijke, iedereen die daar een friet met kroket koopt gaat niet naar Renesse, elke bezette stoel van de 200 theaterstoelen zal er een leeg laten in de Weverij,  iedereen die zijn boot voor de deur legt, heeft geen ligplaats in Scharendijke, iedereen die een van de 500 recreatiewoningen of 50 strandhuisjes huurt in dit project, houdt geen vakantie op een recreatiepark op ons eiland, iedereen die daar een woning koopt, koopt geen recreatiewoning in onze gemeente. Iedereen die hier een zeilarrangement koopt, is Bruinisse gepasseerd.  Iedereen die nu bij de middelplaathaven zijn vertier zoekt, eigen burgers met kleine kinderen, campinggasten en ander toeristen en zeker niet te vergeten de surfers waarvoor deze locatie een hot-spot is, die zijn hier niet meer welkom. Iedereen die denkt hier werkgelegenheid te vinden zal bedrogen uitkomen; de laagwaardige arbeid van huisjes schoonmaken en het knippen van de heg zal met busjes Polen en Roemenen worden verricht. En onze bestaande werkgelegenheid komt door leegloop en onverkoopbare recreatiewoningen in gevaar, en er is al een geweldig overschot aan recreatiewoningen; dit wordt nu alleen maar erger. Bestaande parken zullen verder verpauperen.  Kortom dit project zal alleen maar ten koste gaan van de burgers en ondernemers en gasten van Schouwen Duiveland. Iedereen die denkt extra toeristenbelasting te kunnen innen komt bedrogen uit, want er komen niet meer toeristen. Bestaande recreatieparken zullen verpauperen, bestaande werkgelegenheid zal wegvallen, bestaande leefbaarheid in de kernen zal nog verder onder druk komen te staan. Het Brouwerseiland zal een eigen economie worden, strak verbonden aan Port Zeelande. We plegen kannibalisme op onze eigen economie; de eigen burgers en eigen ondernemers betalen het gelag. Gelag met een g op het eind, want de Lachende derde zijn de projectontwikkelaars die met gevulde zakken het eiland achterlaten.

Dat zijn nu de drie P’s die in dit project centraal staan , want de P van deze People gebruiken P van onze kostbare planet voor hun eigen P van profit.